Pages

Monday, July 18, 2011

Selipar Jamban

Masa yang berlalu begitu pantas,ibarat naik STAR LRT Masjid Jamek menuju ke Sentul.Tapi apakan daya,kita insan yang lemah,mana ada kuasa yang dapat merbehentikan masa ini..Zaman aku main baling selipar sudah tamat,sekarang budak-budak dah start main Angry Bird yang mendorong budak Melayu Islam beli patung babi buat pengganti 'Teddy Bear' untuk mengelap air liur basi yang meleleh.
Aku konpius apa sudah jadi dengan negara-ku nie..mana perginya congkak,batu seremban,teng-teng,galah panjang,dan banyak lagi lah yang aku ingat masa zaman hingus aku lap kat kaki baju.Adakah sekarang menjadi sejarah ketemadunan melayu.Atau senang kata sukan yang tersisih di olimpik.


   Oklah,zaman baling selipar,.Petang yang damai dengan matahari yang lesu mengeluarkan cahayanya memang hari yang paling syok tuk memanjangkan langkah aku ke gelanggang yang dibuat khas bagi tenis.Aku tak tahulah siapa punya ilham untuk buat 'court' tu.Orang kampung nak beli bola ping pong kat kedai Wak Seman pun gaduh laki bini,ni lagilah nak beli raket main tenis.Ada lak kang jadi kes UFO di lihat berlegar-legar di kawasan rukun tetangga aku.


   Aku,Wan mancung,Fizi jonggang,Man dan beberapa lagi orang penting dah datang mencukupkan 'korum' untuk aku serta geng lain melepaskan rindu memerahkan atau membengkakkan badan tak kiralah walaupun kawan,tapi dalam sukan mesti ada team pihak lawan,'Home Away'.


       Game dah nak start,selipar jepun aku yang aku bawak dari jamban rumah aku di pilih sebagai 
   'pembunuh'.Selipar jepun yang keras memang elok digunakan untuk 'pembunuh' geng lawan..


  Roboh sudah selipar yang di bina berbentuk piramid yang bukan skim piramid ya,permainan di kejar selipar jamban pun bermula.Lari sana,Lari sini yang kalau di kira-kira jumlah larian tu lebih kurang sama macam keliling kaabah cukup syaratnya.Lari nak elak selipar dari geng lawan,lagi lari nak bina selipar jadi piramid lak.


       *             *                  *                    *                   *          


  Balik rumah,aku tonggang sebotol air masak dari dalam peti ais.Lepak kat tangga rumah,baju di tanggalkan.Tengok orang lalu lalang depan rumah aku,.
      Mak aku datang dari belakang tanpa bertegur sapa,terus capai telinga aku,piat telinga aku sambil menembak telinga aku menggunakan 'bebel'an tahap ke-3,
"Mak dah cakap,jangan bawak selipar tu main baling selipar,..kan dah putus..ha,meh sini mak nak putuskan telinga budak degil kau nie"

        Peminat selipar jepun mamoth....

2 comments:

  1. kan dh terputus selipar jepun tu...

    ReplyDelete
  2. emm penamat yg biase. yg org dah blh agak. kalau kau buat ending yg cult dan tertanya-tanya lg org curious dan lawak ada.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...